Recept: Healthy Ontbijtkoek

ontbijtkoek

Peperkoek, lekkerkoek, feeste, honingkoek, het zijn allemaal benamingen voor ontbijtkoek. Ik denk dat iedereen wel een ontbijtkoek in huis heeft. Het is dé Hollandse lekkernij.

Dankzij Sonja Bakker is ontbijtkoek bestempeld als een hét gezonde tussendoortje. Maar wist je dat ontbijtkoek helemaal niet zo gezond is? Het mag dan wel vetarm zijn maar het zit boordevol suikers en de ‘vele’ vezels  erin zijn ook aardig verwaarloosbaar. In één plakje ontbijtkoek (ja, zo’n dun voorgesneden plakje) zitten maar liefst twee suikerklontjes en de vezels van ½ bruine boterham. Maar oké als we zo gaan kijken kun je straks niets meer eten, toch? Daarom ben ik de keuken ingedoken en ben ik zelf gaan bakken. Na een paar keer had ik het lekkerste recept gevonden. Dit recept is al een hele tijd mijn favoriet en daarom zeker het proberen waard!

 

ontbijtkoek

Benodigdheden:

75 gram bloem (voor de vezels kun je half volkoren, half normale bloem gebruiken)

1 flinke theelepel bakpoeder

1 theelepel kaneel

½ theelepel koekkruiden (optioneel)

1 ½ eetlepel + 1 theelepel suiker (gezonde keuze is palmsuiker)

Snufje zout

1 eetlepel appelstroop (ca 40 gram)

½ eetlepel jam (ca 20 gram)

50 ml melk

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 150 graden.

ontbijtkoek

Meng de appelstroop en jam in een kom. Doe in dezelfde kom de bloem, bakpoeder, kaneel, koekkruiden, 1 ½ eetlepel suiker en zout.

ontbijtkoek

Meng dit door elkaar (dit gaat een beetje moeilijk). Als laatst doe je de melk erbij. Heel belangrijk is dat je stopt met mengen wanneer de melk is opgenomen, zo blijft het beslag een beetje luchtig.

ontbijtkoek

Bekleed een vorm (ik gebruik een mini cakevorm) met bakpapier of vet de vorm goed in. Giet het mengsel in de bakvorm en verdeel 1 theelepel suiker over de bovenkant.

Zet de ontbijtkoek in het midden van de oven voor 30-40 minuten. Wanneer je met een satéprikker in het midden prikt, en deze er schoon uitkomt, is de ontbijtkoek goed.

ontbijtkoek

Haal de ontbijtkoek uit de vorm en wikkel deze in aluminiumfolie. Je kunt de ontbijtkoek al gelijk eten maar door hem in aluminiumfolie te wikkelen en daarin te bewaren krijgt de ontbijtkoek na een tijdje een plakkerige rand.

ontbijtkoek

Tip: Heel lekker is om rozijnen, gedroogde vruchten of noten erin te doen. In de ontbijtkoek op de foto’s heb ik rozijnen erin gedaan. Hierdoor kun je iedere keer toch een andere ontbijtkoek maken.

Advertenties

9 gedachtes over “Recept: Healthy Ontbijtkoek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s