Recept: Gezonde ‘gehaktbal’

gezonde gehaktbal
Dé Hollandse gehaktbal. Ik denk dat deze bij iedereen wel eens op tafel staat. Makkelijk, goedkoop, lekker maar wel aardig vet.  Omdat ik geen gehakt lust –en dus ook geen gehaktbal- kwam ik op een geniaal idee dat uitmondde in een gezonde ‘gehaktbal’! Wat willen we nog meer?!

Gehakt
Gehakt is redelijk vet vlees. Al is er wel onderscheidt te maken tussen half om half gehakt en rundergehakt. Half om half gehakt is het vetst omdat dit – de naam zegt het al – half varkensvlees, half rundvlees is. Omdat varkensvlees vetter is dan rundvlees bevat half om half gehakt meer calorieën en vet. Half om half gehakt bevat per 100 gram 250 calorieën en 20 gram vet . Rundergehakt 195 calorieën en 13 gram vet. Tel hierbij nog het lekkere portie jus bij op en je hebt alweer de helft van je dagelijkse behoefte aan vet binnen. Ik wil niet beweren dat een gehaktbal ongezond is hoor, alles met mate!

*pling* idee!
Bij mij zal je dus niet snel een gehaktbak op mijn bord vinden. Sowieso hou ik niet zo van vlees en al helemaal niet van gehakt. Maar ik vind het er wel onwijs lekker uitzien. Heb je dat ook weleens? Dat je iets er lekker uit vind zien maar je lust het niet?!

Laatst aten wel lekker Hollandse prak: groente, vlees en aardappels. Je kunt me hiervoor uit m’n bed halen. Mn moeder was gehaktballen aan het braden en het rook zoooooo lekker. Omdat ik toch ook wel zo’n mooi balletje op m’n bord wilde hebben heb ik mijn brein weer laten werken en toen ineens was er een geniaal idee (zien jullie al het lampje?!): duitse biefstuk. Een stukje vlees dat ik wel lust.

Duitse biefstuk
Voor de mensen die niet weten wat duitse biefstuk is: ‘De Duitse biefstuk is in feite een tartaartje waar nog iets extra aan is toegevoegd. Het Duitse biefstukje wordt ook van runderbiefstuk gemaakt maar er worden nog tartaarkruiden, uiblokjes en bieslook aan toegevoegd’. Aldus het internet. Ik vind het lekkerder dan tartaar, minder droog. Even ter vergelijking met gehakt: duitse biefstuk bevat per 100 gram 125 calorieën en 4 gram vet. Klinkt toch veel beter dan gehakt?!  Het is ook een stukje vlees dat net zoals gehakt nog gevormd kan worden (al koop je het vaak in een burger vorm).

Gezonde gehaktbal á la Susanne
Zo gezegd zo gedaan: ik maakte een gehaktbal van duitste biefstuk. Het is geen ‘traditionele’ gehaktbal maar meer á la Susanne. Dat betekend: met curry, mosterd, uitje (of sjalot), veel peper, een beetje gehaktkruiden, paneermeel en een knapperig korstje. Geen ei omdat het door de curry en mosterd al nattig genoeg is.

Ik was eigenlijk ene beetje sceptisch moet ik bekennen. Ik had de gehaktbal namelijk in de oven gedaan zonder het bakvet/jus. Later bedacht ik me dat daardoor de gehaktbal kon uitdrogen. Bij de eerste hap was ik verkocht: wat lekker!! En helemaal niet droog. Precies zoals ik hem lekker vind én niet vet! Dit is zeker een blijvertje en wanneer de rest van het gezin een gehaktbal eet, maak ik er lekker één van duitse biefstuk. Mij hoor je niet klagen!

Benodigdheden voor 1 gehaktbal:

1 portie duitse biefstuk

1 eetlepel gesnipperde ui of sjalot

Peper + zout of gehaktkruiden

2 theelepels curry

1 theelepel scherpe mosterd

Paneermeel

Boter

Bereidingswijze:
gezonde gehaktbal

•Verwarm de oven voor op 180 ᵒC. Laat de duitse biefstuk eerst op kamertemperatuur komen. Snipper het uitje of sjalotje.

gezonde gehaktbal
•Prak in een bakje de duitse biefstuk

gezonde gehaktbal
•Doe er wat peper en zout of gehaktkruiden bij.

gezonde gehaktbal
•Dan de mosterd en curry.

gezonde gehaktbal
•Meng dit goed door elkaar en voeg daarna het gesnipperde uitje toe. Meng daarna nog een keer.

gezonde gehaktbal
•Het vlees zal nu aardig ‘nat’ zijn. Daarom doen we er paneermeel bij. Dit moet je een beetje op gevoel doen. Wanneer je er een redelijk stevige bal van kunt vormen die niet uit elkaar valt, zit er de juiste hoeveelheid paneermeel doorheen.

gezonde gehaktbal
•Vorm een bal en rol deze door de paneermeel.

•Verwarm 1 eetlepel boter in een pannetje en leg de gehaktbal erin. Zet het vuur op middelhoog. Braad de bal rondom ongeveer 5 minuten totdat de buitenkant mooi bruin is.

•Zet de gehaktbal in een afgedekte schaal ongeveer 15-20 minuten in de voorverwarmde oven.

•En nu: opeten!

gezonde gehaktbal

4 gedachtes over “Recept: Gezonde ‘gehaktbal’

Plaats een reactie