Al sinds dat ik me kan herinneren hebben wij in het voorjaar/zomer groente uit eigen kas. Daar maken we altijd gretig gebruik van! Spitskool, bloemkool, komkommer, tomaten, sperziebonen, wortelen, uien, sla en andijvie zijn de groenten die elk jaar wel terug komen. Super lekker! Het leuke daarvan is dat je veel groenten hebt om mee te experimenteren. Deze andijviequiche is zo’n experiment. En wat voor één. Een super geslaagd experiment!
Het voordeel van eigen groenten kweken is dat het natuurlijk super gezond én goedkoop is. Er wordt behalve, af en toe, een beetje kunstmest niets aan middelen gebruikt. Alleen er is één minpuntje: je koopt vaak de plantjes, om te poten, per 4. Dat betekent dus ook dat er snel achter elkaar 4 planten (minimaal) goed zijn. Ik vind al die groenten heel lekker hoor en je proeft ook echt het verschil met groenten uit de supermarkt. Maar ik hoef écht geen 4x per week bloemkool te eten en de volgende week 4x andijvie. Vaak hebben we wel wat familie waar we het aan geven of bedenken we een recept ermee waardoor we een groente wel 2x per week eten, maar dan in een andere vorm. Deze andijviequiche is daar een prima voorbeeld van.
Want het was weer zo ver: de andijvie begon ineens als kool te groeien. Op zoek naar recepten dus! Eigenlijk aten we altijd andijvie gewoon met gekookte aardappelen of een rauwe andijviestamppot. Maar ik dacht: er moet toch wel meer mee te maken zijn?! Ik ging een beetje surfen op het internet en kwam iets tegen: een andijviequiche. Ik werd gelijk enthousiast want ik ben dol op quiche.
Inmiddels hebben we dit recept alweer een stuk of 3 keer gemaakt maar vervelen doet het niet. Je hebt niet eens het idee dat je andijvie aan het eten bent! Wat mij betreft is dit een super lekkere variatie om andijvie eens anders te gebruiken. Doe eens gek en koop een krop andijvie en maak deze onwijs lekkere quiche!
Benodigdheden:
Quichevorm
5 vellen hartige taartdeeg of bladerdeeg
1 krop andijvie/ 1 grote zak gesneden andijvie
1 ui
100 gram Parmezaanse kaas
4eieren
150 ml kookroom/slagroom
1 bakje uitgebakken spekreepjes (±70 gram)
2/3 tomaten
Peper, zout, boter/olie
Bereidingswijze:
•Ontdooi de plakjes deeg. Verwarm de oven voor op 200ᵒC.
•Snipper de ui. Verwarm in een pan wat olie of boter en fruit de ui. Doe de andijvie erbij. Wanneer de andijvie geslonken is haal je de pan van het vuur en doe je de andijvie in een vergiet. Je drukt het vocht er zo veel mogelijk uit.
•Klop de eieren los met wat peper en zout en de kookroom. Doe de Parmezaanse kaas en de spekreepjes erbij.
•Bekleed de ingevette quichevorm met het deeg. Ik zet het nu even 10 minuten in de oven zodat de bodem al een beetje kan garen ivm het vocht uit de andijvie, maar die hoeft niet. Doe de andijvie in de quichevorm en giet het eimengsel erover. Snij de tomaat in plakjes en leg deze erop. Bak de quiche ongeveer 35-45 minuten in de oven.
Een gedachte over “Recept: Andijvie quiche”