Recept: Bananabread

bananabread

Laatst had ik weer zin om wat te bakken. Toevallig las ik op de site van Annemerel dat zij een bananabread had gemaakt. Hij zag er onwijs lekker uit en omdat ik ook nog bananen had liggen leek me het een goed idee om dit recept eens te maken. Wel met een paar aanpassingen naar mijn koelkast maar het eindresultaat was onwijs lekker!

Normaal hou ik niet zo van bananen in baksels. Gewoon een banaan ergens doorheen vind ik super lekker maar wanneer een banaan warm wordt hoef je het mij niet meer te geven. Voorbeeldje is de beroemde banaan-ei pannenkoekjes. Ik denk dat bijna iedereen ze wel kent. Een banaan en twee eieren klusten en pannenkoekjes daarvan bakken. Onwijs gezond dus dat moest ik natuurlijk even proberen.  Ze lukten perfect! Vol goede moed begon ik met eten. Bij de eerste hap dacht ik al “hmm, niet zo lekker”. Zoals bij meer dingen is de eerste hap niet zo heel denderend maar vaak valt daarna het kwartje. Nou hier was dat dus niet. Ik heb met alle moeite van de wereld welgeteld één pannenkoekje op kunnen eten (met een overload aan stroop) en toen vond ik het wel genoeg. Nee warme banaan is niet mijn ding.

Toch trok dit baksel mijn interesse. Ik denk dat het door de foto’s kwam  maar toen ik het recept wat nader bekeek ging er behalve banaan nog zat andere dingen in die de banaansmaak wat zou afvlakken. Omdat de banaan al haast zelf wegliep van ellende vond ik wel het proberen waard. Ik paste het recept hier en daar wat aan en uiteindelijk was het dus super lekker! Een subtiele banaansmaak maar niet te overheersend. Perfect. De bosbessen combineren super goed met de banaan en de noten bovenop maken het af!

Ik heb trouwens een minicakevorm gebruikt omdat ik nog op mn studentenkamertje zat (vanaf nu niet meerL). Ik geef nu ook het recept voor een minicakevorm omdat ik de oventijden daarmee ook weet. Wil je het in een normale cakevorm maken? Doe het recept keer 3 en verdubbel (ongeveer) de oventijd van 160ᵒC.  Maar ik kan het niet garanderen. Als een satéprikker er schoon uitkomt is het bananabread done!

ingredienten bananabread

Benodigdheden voor een minicakvorm:

1 geprakte banaan

1 ei

20 gram appelstroop

50 gram magere kwark

80 gram bloem (half volkoren/half tarwe)

1 grote theelepel bakpoeder

Snufje zout

30 gram palmsuiker

50 gram blauwe bessen

10 gram amandelschaafsel

Bereidingswijze:

Verwarm eerst de oven voor op 180 ᵒC.Prak de banaan.

bananabread

Breek een ei boven de kom en meng dit goed met de banaan.

bananabread

Doe de appelstroop erbij en meng dit goed. Bij mij ging dit niet heel gemakkelijk en bleven er ‘stukjes’ appelstroop in het mengsel zitten. Ik zou aanraden om eerst de appelstroop een paar seconden in de magnetron te doen zodat het vloeibaar wordt.

2013-12-18 15.10.44

Meng dan de kwark erdoor heen.

2013-12-18 15.13.31

Doe dan in één keer de bloem, bakpoeder, zout en suiker erbij en meng goed. Niet te lang want verliest het beslag luchtigheid.

2013-12-18 15.17.44

2013-12-18 15.19.12Meng als laatste de bosbessen erdoor. Ik heb bevroren gebruikt maar dat hoeft natuurlijk niet.

2013-12-18 15.20.56

Doe het beslag in een beklede bakvorm.

2013-12-18 15.26.26

Strooi het amandelschaafsel eroverheen (of andere noten)

2013-12-18 15.28.17

Zet het bananabread 20 minuten in de oven op 180 ᵒC. Verlaag daarna de temperatuur naar 160 ᵒC en bak nog 20/30 minuten. Wanneer een satéprikker er schoon uitkomt is hij klaar!

2013-12-18 16.13.04

Laat hem goed afkoelen en daarna kun je aanvallen!

bananabread

Het was tegen mijn verwachtingen in écht lekker en als ik andere mensen moet geloven proef je eigenlijk bijna geen banaan. Een healthy bananabread: lekker voor bij het ontbijt of als tussendoortje!

Bak jij weleens met bananen?

14 gedachtes over “Recept: Bananabread

  1. Wauw, ziet er heerlijk uit en hij staat nu in de oven. Vind het vooral leuk dat je er eerst een stukje tekst boven schrijft. Heb je toch een soort beeld van de persoon die het artikel aan het schrijven is. Niet veel bloggers doen dat. Super!

Geef een reactie op Susanne Reactie annuleren